Horizon Opleidingen

een plek waar iedereen zich thuis mag voelen

Horizon Opleidingen in Esthé

 Massage van de vier elementen

 

Coachend masseren past bij Monic van Dillen en is een belangrijk aspect van de door haar ontwikkelde Massage van de vier elementen. Zij streeft naar harmonie in de facetten aarde, water, vuur en lucht die ieder mens in zich heeft: “Evenwicht is essentieel voor de gezondheid van zowel jezelf als van je cliënt. Je geeft deze massage om je cliënt bewust te maken van het openen van energiekanalen en om blokkerende energie vrij te maken en af te voeren.”

 

“De Massage van de vier elementen helpt je cliënt om zijn energie te voelen en weer te laten stromen”, vertelt Monic. “Je nodigt je cliënt uit contact te maken met zijn lichaam om te ervaren wat er aan de hand is. Jij helpt hem zo op een natuurlijke manier stress te verminderen. Hij staat aan het roer van zijn eigen massageproces. Het is de bedoeling dat hij focust op wat hij voelt en actief aan zijn behandeling deelneemt. Het is dus niet de bedoeling dat hij tijdens de massage in slaap valt.”

 

Coachend masseren

Vrijwel elke massage die Monic in haar instituut in Rosmalen geeft, valt onder coachend masseren. De coach, massagetherapeut en – docent, NEI-therapeut en kinesioloog: “Als je benoemt wat je ziet, dan helpt het je cliënt om meer in contact te komen met zijn lichaam en met wat er is.” Zij vertelt dat bij iedereen elk basiselement terug te vinden is, maar dat deze niet altijd in balans zijn: “Elk element is in het lichaam te ervaren. Dat is echter niet voor iedere cliënt duidelijk. In mijn praktijk ervaar ik daarnaast dat maar bij weinig mensen het element aarde volledig aanwezig is: dan ben je niet geaard waardoor je je makkelijker door je emoties laat meeslepen. Tijdens mijn behandeling – die overigens bij iedere cliënt anders is en die ik elke aanpas aan de situatie van dat moment – komt dat aspect dan nadrukkelijker aan bod.” Daarnaast geeft zij daarvoor oefeningen die zowel in de praktijk als thuis worden uitgevoerd.

 

Het element aarde

“Als je onderzoekt welk element meer of minder aanwezig is, dan kan dat helpen jouw massage richting te geven. Stel dat je cliënt meer een aardetype is, dan bestaat de kans dat de aspecten lucht-, water- of vuur niet genoeg tegengas geven “ aldus Monic. Zij vervolgt: “Is alles wel in evenwicht, dan zal je cliënt doorgaans meer praktisch, doortastend, betrouwbaar, rustig en gestructureerd zijn. De tegenpool van aarde is vuur. Dat uit zich onder meer in enthousiasme. Neemt het element aarde een te grote plek in, dan kan je cliënt meer star, onzeker of achterdochtig worden. Routine en orde worden bovenmatig belangrijk en dat kan er ook toe leiden dat hij minder goed functioneert, zowel thuis als op zijn werk. Door deze disbalans kan zijn gezondheid eveneens minder worden. Dan zal ik het element aarde tijdens de massage verder uitdiepen.

 

 

“Met levenservaring en zelfkennis kan je je cliënt zonder oordeel coachend masseren”.

 

 

Jezelf laten coachen

Voordat Monic haar behandeling start, is zij zich bewust van haar eigen mindset: “Het is als coach heel belangrijk dat je begrijpt wat je doet en dat je aansluit bij de beleving van je cliënt. Pas dan kun je jouw cliënt verder helpen. Je loopt als het ware met iemand mee en fungeert als spiegel.” Zij beklemtoont dat het niet de bedoeling is dat de zaken die in jouw leven spelen, daar invloed op hebben: “Word je geraakt door iets wat je cliënt uit, zorg dan dat je helder krijgt wat van jou is en wat van de ander. Je eigen levenservaring helpt daarbij, net als zelfkennis. Die kun je vergroten door jezelf te laten coachen. Dat helpt om zonder oordeel je cliënt coachend te masseren.

 

 

Uitgangspositie

Zelf geaard zijn is tijdens een behandeling essentieel. Monic: “Zorg daarom dat je goed met jezelf in contact bent en dat je ademhaling in de buik plaatsvindt.” Ook besteedt zij er aandacht aan dat haar cliënt lekker ligt. In rugligging legt zij indien gewenst een kussen onder het hoofd en onder de lage rug: “Bij onderrug klachten kun je vragen om het niet behandelde been op te trekken en de voet plat op de tafel te zetten.”

Speciale technieken

Bij de Massage van de vier elementen wordt gebruik gemaakt van speciale technieken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Liften en strekken (foto 1 en 2)
  • Massagetechnieken van de elementen aarde, lucht, water en vuur (foto 3)
  • Ondersteuning ademhalingsspieren

 

      

 

 

De techniek

Tijdens de massage gaat het Monic niet om de hoeveelheid aan technieken: “Het effect van de behandeling wordt juist krachtig door de aldoor herhalende, langzaam uitgevoerde bewegingen. Zo kun je de aandacht van je cliënt laten focussen op het lichaam en breng je de energie in beweging.”

De massagedocent gebruikt een natuurlijke massageolie en voegt – afhankelijk van het gewenste effect – enkele druppels etherische olie daaraan toe.

 

Speciaal voor de abonnees van ESTHÉ heeft Monic van Dillen een lezersactie: geef jij je vóór 20 april 2018  voor de vierdaagse training op 8,15, 22 en 29 mei 2018), dan ontvang je 20 % korting en betaal je geen €399,00, maar slechts     € 319,00.

Voer daarvoor de code ESTHÉ in op www.horizonopleidingen.nl.

 

     

 

Monic van Dillen werkt als coach, massage therapeut en – docent, NEI-therapeut en kinesioloog in haar instituut Horizon Massage in Rosmalen.

 

Daarnaast is zij oprichter van Horizon Opleidingen in Rosmalen; een opleidingscentrum waar modulair zowel massagetrainingen als massage opleidingen aangeboden worden.

Monic ontwikkelt hierbinnen haar eigen massagetrainingen.

 

 

Gepubliceerd in Esthé nr. 3 Maart 2018

 

 

Deel dit bericht met anderen