Horizon Opleidingen

een plek waar iedereen zich thuis mag voelen

MASSAGE OF MASSAGETHERAPIE?

Waar een massage zich doorgaans richt op puur welbevinden en/of het eventueel het verminderen van klachten, gaat massagetherapie over begeleiden van het proces van heling. Dat betekent dat de cliënt die behandeld wordt de klacht of het symptoom als iets van zichzelf kan beschouwen en daar bewustwording op wil krijgen. Omdat door (h)erkenning, begrip en acceptatie, transformatie kan plaatsvinden. Immers, alle heling komt van binnen uit.

Massagekennis kan je aanschaffen, therapeutschap kan je alleen ontwikkelen.
Wat jezelf niet bewust bent, zie je ook niet bij de ander. Dus je persoonlijke ontwikkeling en bewustwording bepalen je therapeutische kwaliteiten. Zoals alles in dit leven begint therapeutschap dus ook in en bij jezelf.

Voor de therapeut gaat het om het vermogen om zowel in de behandeling aanwezig te zijn bij zichzelf en de ander, maar ook op metaniveau te kunnen kijken. Dat betekent dus ook jezelf waarnemen tijdens de behandeling, zowel qua gedachten als wat je voelt. En het geheel blijven waarnemen.

In jou als therapeut gebeurt ook van alles in een behandeling, temeer we cliënten aantrekken op basis van frequentie; we worden dus altijd ergens in gespiegeld en uitgedaagd tot groei. Als je dat niet kan waarnemen en beheren in jezelf, ben je in feite maar wat aan het doen. Je mist wat er werkelijk op een diepere laag speelt en gebeurt en daarmee wordt je behandeling het geven van een massage en – hoe mooi die massage ook is – geen massagetherapie. Een kenmerk van massagetherapie is dat je ALTIJD wordt uitgenodigd tot meer bewustzijn; zowel je cliënt als jijzelf.

Het geven van een goede massage is dus niet wat een massage tot massagetherapie maakt. Alles staat of valt met het vermogen jezelf bewust en begrijpend waar te nemen en dat wat er in jou gebeurt aldoor weer in het licht/zicht te zetten zodat je kan helen. Zodat je in jezelf kan onderzoeken wat er in jouw geraakt wordt, wat je aanstuurt, waarom je doorvraagt of juist niet doorvraagt, waarin je gaat sturen in het gesprek, etc.

Om dat te kunnen borgen is er een bepaalde mate van zelfbewustzijn en zelfontwikkeling nodig. Daar hoort voor mij ook het inzicht bij dat processen altijd doorgaan. Er is geen finish waar je als therapeut over heen kan gaan en zeggen: “Zo, nu is het klaar”. Zoals de boeddhisten zeggen: “het pad is het doel” en dit pad gaat door zolang we leven. Wanneer je bereid bent jouw levenspad met bewustzijn te gaan, kan je er voor je cliënt zijn vanuit verbinding en bewustzijn. Je kan processen alleen ondersteunen wanneer je ze zelf bent gegaan en blijft gaan.

Dat maakt van therapeutschap geen rol die je even speelt in je praktijk, maar een innerlijke houding van volwassen bewustzijn; je bent een therapeut of je bent het niet. Niet omdat je perfect bent, maar omdat je bereid bent van alles op je pad te blijven leren.

Deel dit bericht met anderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin